Změny v soutěžích mládeže od ročníku 2011/2012

Již dlouhou dobu hýbou fotbalem navrhované změny v mládežnickém fotbale od sezony 2011 - 2012. Se zřejmě definitivní verzí byli seznámeni účastníci setkání pražských klubů dne 20.1.2011. Za náš klub se semináře zúčastnil p. Mírek a tak vás seznamujeme se základním přehledem schválených změn.

Již dlouhou dobu hýbou fotbalem navrhované změny v mládežnickém fotbale od sezony 2011 - 2012. Se zřejmě definitivní verzí byli seznámeni účastníci setkání pražských klubů dne 20.1.2011. Za náš klub se semináře zúčastnil p. Mírek a tak vás seznamujeme se základním přehledem schválených změn.

Kategorie přípravek

Od ročníku 2011/2012 zaniknou veškeré současné struktury soutěží v přípravkách. Zároveň s tím také končí v přípravkách tzv. „minifotbal”, tedy hra 7+1 na šířku hřiště. Od ročníku 2011/2012 bude skupina 14 mužstev (Admira, Aritma, Bohemians 1905, Braník, ČAFC, Dukla, Háje, Meteor, Motorlet, Podolí, Slavia, Sparta, Tempo, V.Žižkov; tato mužstva byla vybrána na základě výsledků za poslední 4 roky a na základě dlouhodobé práce s mládeží) hrát samostatnou „elitní” soutěž, kdy v SPŘ se bude hrát 5+1 na dvě hřiště zároveň a v MPŘ 4+1 na dvě hřiště zároveň. Podmínkou pro účast v této soutěži bylo, aby měl klub zastoupení dvou mužstev ve všech jednotlivých ročnících přípravek (v sezoně 2011/2012 se to tedy týká ročníků 2001, 2002, 2003, 2004).

Ostatní mužstva (samozřejmě že i výše uvedená mužstva, pokud budou mít dostatek dětí) mají možnost se do 31.5.2011 přihlásit dle svého zájmu a uvážení do:

SPŘ (ročník 2001 a ml.) 5+1 na jedno hřiště Hrací plochou je pro kategorii SPŘ hřiště o rozměrech 25 x 40 m, jejichž postranní čáry jsou vymezeny metami.

MPŘ (ročník 2003 a ml.) 4+1 na jedno hřiště Hrací plochou je pro kategorii MPŘ hřiště o rozměrech 19 x 30 m, jejichž postranní čáry jsou vymezeny metami.

Rozměry hřišť pro přípravky jsou považovány za minimální a podle podmínek je lze zvětšit na šířku i na délku maximálně o 5 metrů. Soutěže budou nepostupové a počet účastníků a složení skupin bude provedeno podle přihlášek do soutěží po 31.5.2010. S příslibem, že bude přihlédnuto k ročníkové skladbě přihlášených mužstev. Úplný metodický pokyn k soutěžím těchto kategorií je možno najít na webu fotbalpraha.cz

Kategorie mladších žáků

Česká republika

Od sezony 2011/2012 bude v této úrovni uzavřeny soutěže pouze pro kluby, které splní kritéria pro přidělení SpSM (11-15 let). O zařazení mezi tato centra požádalo celkem 91 klubů z celé ČR. Z Prahy to jsou: Admira Praha, Bohemians 1905, Dukla Praha, Háje Jižní Město, Meteor Praha, Motorlet Praha, Podolí Praha, Slavia Praha, Sparta Praha, Viktoria Žižkov, Vyšehrad. O tom, kdo z výše uvedených nakonec bude součástí „uzavřené skupiny center mládeže” bude ČMFS rozhodovat až do 30.4.2011. Až po tomto termínu tedy bude znám počet mužstev z Prahy, která případně ze současných divizí sestoupí do pražských soutěží. Soutěže mladších žáků se bude hrát nově na půlku hřiště s počtem hráčů 7+1. V této úrovni soutěží se bude hrát na dvou hřištích současně.

Soutěže Pražského fotbalového svazu

V Praze se bude hrát také systémem 7+1 na polovinu hřiště Na rozídl od republikových soutěží jen na jednom hřišti), s tím, že struktura soutěží podle výkonnosti (přebor, 1.třída, 2.třída) zůstane zachována a bude dvouročníková, tedy v sezoně 2011/2012 pro hráče narozené po 1.1.1999.

Kategorie starších žáků

Zde je to obdobné jako u mladších žáků jen s tím rozdílem, že se bude hrát 10+1 na celé hřiště. Jak se tato reorganizace projeví v sestupovém klíči z vyšších soutěží bude známo až po rozhodnutí o přidělení statutů Sportovních středisek mládeže příslušným žadatelům z pražských klubů.

Kategorie dorostů

I zde je to obdobné jako u žáků, bude zde uzavřená ligová soutěž pro kluby, které dostanou statut SCM (16-19 let). Z Prahy mají zažádáno tyto kluby: Bohemians 1905, Dukla Praha, Junior Praha, Meteor Praha, Motorlet Praha, Slavia Praha, Sparta Praha, Viktoria Žižkov (oproti žákům zde tedy nejsou Háje, Admira, Vyšehrad a Podolí). Toto bude znamenat, že dojde k jistému sestupu z divizí mužstev H.Měcholupy, Bohemians Praha, Libuš a otázka je jak to bude s „B” mužstvy. Pokud budou „B” mužstva ligových týmů rovněž zařazena do přeboru, dojde k velkému třesku v pražském přeboru dorostu a může se stát, že sestoupí až polovina mužstev.

To je tak v kostce vše, co se týká novinek od ročníku 2011/2012. Co vy na to? Jisté je, že asi v polovině jarní části soutěží se teprve dozvíme, jaký bud setupový klíč v Praze, a o co naše týmy vlastně budou hrát. Aani postavení v horní polovině tabulky nemusí znamenat, že klub udrží současnou úroveň soutěží. S tím ale nic nezmůžeme.

O případných změnách a rozhodnutích vedení klubu v účasti našich mládežických mužstev v novém ročníku soutěží vás budme pravidelně informovat.